Almanya’da Asgari Ücret. Mesleklere Göre Ortalama Maaşlar
Almanya’da çalıştığınız iş alanına göre aldığınız aylık maaş değişkenlik göstermektedir.  2014 yılında Almanya’da asgari ücret düzenlemesi yapılmıştır. Bu düzenlemeden önce özel şirketler minimum seviyeyi kendi aldıkları kararlar ile belirliyorken 2014’ten sonra hiçbir işletme çalışanına devletin koyduğu asgari ücretin altında ödeme yapamamaktadır.
Almanya’da asgari ücret oranı her ülkede olduğu gibi yıllık artışlar göstermektedir ve bu artış yıllık olarak yaklaşık %4 civarındadır.
Almanya’da çalışan kesimin yaklaşık 4 milyon kadarı asgari ücret almaktadır. Almanya’da maaşlar çoğu çalışan için farklılıklar göstermektedir. Doktor, mühendis, avukat veya polis nasıl her ülkede asgari oranla değerlendirilmiyorsa bu Almanya’da da böyledir.

Almanya’da Asgari Ücret

Almanya’da asgari ücret 2018 yılında aylık 1,498 Euro olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu yıla kadar ortalama artış miktarı % 4 oranında olmuştur. Devlet bu asgari ücret uygulamasını Almanya’daki tüm işçilere aynı şekilde uygulamıştır. Bu durumda Alman vatandaşı ya da yabancı olmanız bir değişiklik göstermez. Almanya’nın batısı ve doğusu arasında sadece 20 cent lik bir asgari ücret farkı vardır.

Almanya’da asgari ücret altında ödeme alırsanız ne yapmalısınız?

Almanya’da maaşlar minimum asgari ücrete göre ödenir. Şayet asgari ücretin altında bir maaş alırsanız işletmenizi bu konuda uyarmanız gerekmektedir. Bu uyarıyı dikkate almayan ve düşük ücret ödemeye devam eden işverenlerinizi haklarınız doğrultusunda şikayet edebilirsiniz ki onlar bu durumdan daha da zararlı çıkacaklardır. İşçi sendikalarına ve işçi mahkemelerine yapacağınız şikayetin ardından şirketiniz asgari olarak 500,000 Euro para cezasına çarptırılır.

Almanya’da Asgari Ücret. Mesleklere Göre Ortalama Maaşlar

Almanya’da Asgari Ücret. Mesleklere Göre Ortalama Maaşlar

Almanya’da Ortalama Maaşlar

Almanya’da çalışma şartları ve ortalama maaşlar birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumdadır.  2017 yılında Almanya’da ortalama maaş ücretleri 3,771 Euro civarındaydı ve bu işletmelerin çalışanlarının performansına ve de hiyerarşik yapıya göre de değişiklik gösterebilmektedir. Almanya’da maaşlar yılda ortalama olarak enflasyona göre % 2,5 oranında artış göstermektedir. Ortalama bir maaş alan bireyin maaşı her yıl aynı oranda artmaktadır ve ülkenin ekonomisi doğrultusunda yükselmektedir.
Sosyal ve ekonomi araştırma enstitüsünün verilerine göre; hiç vasıfsız ya da az vasıflı çalışanlara part time çalışma imkanı ve ortalama bir ücret ödenmesi için başvuru yapılmıştır. Dolayısıyla bu da işsizlik oranını düşürmüştür.  Maaşlardaki büyük artış Almanya’da öncelikli olarak gıda sektörü, güvenlik, bahçe işleri ve emlak sektöründe görülmüştür.
Almanya’da maaşlar her yıl brüt tutar üzerinden hesaplanır ve yıllık kazancınızın 12 de 1’i her ay vergi, sağlık sigortası, işsizlik sigortası ve emeklilik sigortası şeklinde kesintiler yapılarak hesabınıza yatırılır. Her ay farklı tutarda kesintiler yapılsa da bu kesintiler her çalışan için aynı olmaktadır.
Almanya’da kazancınız arttıkça daha fazla oranda vergi ödemeniz gerekir ve bu evli, bekar ya da çocuklu olma durumunuza göre de değişiklik gösterir.

Maaş Farklılıkları

Almanya’da en çok maaş alanlar tıp doktorlarıdır ve bir doktorun aldığı yıllık brüt maaş yaklaşık 83,000 Euro’dur. Türkiye’ye göre daha cazip bir fiyat uygulaması gibi görünüyor. Doktorluğun ardından maaşları yüksek olan diğer meslekler ise; bankacılar, mühendisler ve bilişim alanında çalışanlar gelmektedir. Bu alanda çalışanların yıllık brüt ücretleri ise yaklaşık 70,000 Euro civarındadır bu grubu ise hukuk ve sigortacılık takip etmektedir. Bu grubun kazancı ise yıllık 60,000 euro civarındadır.

Eğitime Bağlı Maaş Farklılıkları

Almanya’da genelde üniversiteyi bitirdikten sonra işe başlayanların yıllık brüt maaş ortalamaları 43,000 Euro civarıdır. Elbette yüksek lisans yapanlar lisans bitirenlere göre %10 daha fazla kazanmaktadırlar.
Almanya’daki alınan maaş miktarlarını eyaletlere göre incelersek en çok maaş ödeyenler; Baden-Württemberg, Hessen ve Bayern’dir. En az maaş ödeyenler ise; Sachsen, Thüringen ve Macklenburg- Vorpemmern’dir.
Son yıllarda gelir artışı olan ve iş bulma potansiyeli yüksek olan meslekler şöyle sıralanmıştır: bankacılık, ilaç sanayi, otomotiv, telekomünikasyon, kimya, fizik, tıp, makine mühendisliği, sigortacılık enerji birimleri ve uzay bilimleridir.
Sonuç olarak Almanya’da maaşlar direk olarak aylık hesaplanmaz ve saat ücreti üzerinden değerlendirilerek aylığa çevrilir. Saatlik aldığınız ortalama asgari ücret ise 8,50 Euro’dur ve bu da aylık hesapladığınızda asgari ücrete, yani 1,498 Euro’ya denk gelmektedir. Bununla doğru orantılı olarak da devlet bu politikasıyla açlık sınırının önüne geçmiş ve her çalışanına asgari bir ödeme verilmesini uygun görmüştür.
Almanya’da asgari ücret ve mesleklere göre ortalama maaşlar ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Almanya ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Almanya Çalışma İzni ve Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır? Gereken Şartlar Nelerdir?
Almanya’da Emeklilik Sistemi. Almanya Emeklilik Şartları
Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?Kalıcı Almanya Vizesi Şartları
Almanya’da Nasıl İş Bulunur? En Hızlı İş Bulma Yöntemi
Almanya’da Genel Yaşam Giderleri. Aylık Ne Karada Geçinilir?
Almanya’da Üniversite Okumak. Almanya Üniversite Fiyatları