Avusturya Göçmenlik Şartları. Avusturya’ya İltica Etmek
Avusturya’da 2006 yılında çıkarılmış olan Yabancılar Yasası ile beraber, oturma izni, yerleşim izni, aile bireyleri izni ve daimi ikamet olmak üzere 4 tip izin türü bulunmaktadır.
Eğer Avusturya’da 6 veya daha uzun süre kalmayı düşünüyorsanız, Yerleşme ve İkamet Yasası hükümlerine tabi olmak zorundasınız. Türkiye vatandaşları, Avusturya’da uzun süreli kalma durumlarında, oturum izni için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Avusturya göçmenlik şartları diğer birçok Avrupa ülkesinde olan şartlar ile benzerlik göstermektedir. Avusturya resmi makamları, başvurunuzu değerlendirirken, dil yeterliliğiniz, çalışma şartlarınız gibi kriterleri göz önünde bulundurur.

Avusturya Göçmenlik Şartları. Avusturya’ya İltica Etmek

Avusturya Göçmenlik Şartları. Avusturya’ya İltica Etmek

Avusturya Göçmenlik Şartları ve Oturma İzni İçin Gereken Evraklar

Avusturya’da uzun süreli yaşam için sizden istenen belgeler bulunmaktadır. Avusturya göçmenlik şartları kapsamında bir araya getirmeniz gereken evraklar şu şekildedir;

  • Sizin tarafınızdan doldurulacak Başvuru Formu
  • Güncel olarak çekilmiş Biyometrik Fotoğraf
  • Pasaport Fotokopisi
  • Nüfus müdürlüğünden alacağınız İkametgah Belgesi
  • Uluslararası Doğum Kayıt Belgesi
  • Ülkede çalışmak istediğinize dair örnek bir beyanname
  • Avusturya’daki evleneceğiniz kişinin Pasaport fotokopisi
  • Maddi anlamda yeterli kaynağınızın olması
  • Sağlık sigortası
  • Avusturya’da kalacağınız yer ile ilgili bilgi

İki tip oturma izni alacağınız bu ülkede Avusturya göçmenlik şartları olarak, aile birleşimi ve çalışma izni bulunmaktadır.

Aile Birleşimi İle Oturum İzni Talebi

Bu yol ile oturum izni almak istiyorsanız, Avusturya vatandaşı olan biri ile evlenerek Aile birleşim vizesi sayesinde oturum izni alabilirsiniz. Bunun dışında 2. Kuşağa kadar kan bağınız olan kişiler sayesi ile de oturum izni alabilirsiniz.
Avusturya göçmenlik şartları 2011 yılında çıkan yasa ile, aile birleşiminde bulunacağınız kişinin hangi ülkenin vatandaşı olduğu fark etmiyor. İstenen bir diğer kriter ise minimum A1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olduğunuzu kanıtlayan uluslararası olan bir yeterlilik belgesidir.

Çalışma İzni ile Avusturya’da Kalabilirsiniz

Çalışma izni aldığınız takdirde, Avusturya’da 1 yıl süreli çalışma ve oturma iznine sahip olursunuz. İşveren tarafından size verilen bu imkan sayesinde Avusturya göçmenlik şartları arasında yer alan bir kriteri yerine getirmiş olursunuz. Bu şekilde izin almanız Avusturya’da yer alan çalışma izinleri kontenjanı ile doğrudan alakalıdır. Ayrıca çalışma izni, aynı yerden çalışma şartı ile verilmektedir.
Avusturya devlet kurumları tarafından belirlenen yüzde 8’lik oran ile, yurt dışından gelen insanların, ülkede çalışan insanlardan fazla olması engellenmektedir.
Çalışma ve oturma izni birbiri ile doğrudan alakalı olduğu için, verilen çalışma izni süresi oturma izninizden uzun olabilir. Böyle bir durum olduğunda, çalışma izni süreniz bitmeden süre uzatma için başvuru yapabilir, eğer son 2 yılda ülkede çalışmış iseniz 2 yıl daha uzatabilirsiniz. Oturma izninizde ise durum biraz daha farklıdır ve oturma izninizi 12 ayda bir uzatabilirsiniz.

Avusturya Göçmenliği için Kimler Başvurabilir ve Sürecin İşleyişi

Avusturya Çalışma izni için 18 yaş üstü olma zorunluluğu aranırken, aile birleşimi vizesinde bu durum farklılıklar göstermektedir. Sürecin işleyişi kişinin, izin şekline ve mesleki durumuna göre değişmektedir. Süreç yaklaşık olarak 3 ile 5 ay arasında değişim gösterebilmektedir.
Avusturya göçmenlik şartları ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Avusturya ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.
Avusturya dışındaki ülkelerin göçmenlik şartları için aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Avusturya’da Üniversite okumak
Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni
Avusturya’da İş Kurmak
Avusturya’da Nasıl İş Bulunur
Avusturya’da Maaşlar
Avusturya’da Çalışmak, Avusturya İş İmkanları
Avusturya’da Yaşam Masrafları
Avusturya’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat