Azerbaycan’da Maaşlar, İşçi Ücretleri ve Asgari Ücret

 Azerbaycan’da Ortalama Gelir

Gayrisafi yurt içi hâsıla (GSYİH), bir ülkenin ekonomik büyüklüğünün birkaç ölçütünden biridir. Azerbaycan için GSYİH son rakamlara göre 17.720 $ ‘dır. Ülke ekonomisine yardımcı olan girişimcilerin ülkeye girdisi 7,2 milyar$ civarındadır.
Azerbaycan’da asgari ücret, Ocak 2017 tarihinde açıklanan 2016’ya göre 5,1 % artarak 504,8 Manat iken, 2018 yılında brüt olarak 541,1 Manat olarak ödenmektedir.
Türkiye ile kıyasladığımızda, ülkemizde belirlenen asgari ücret ile arasında uçurum olmadığını, hayatını devam ettirebilecek ve belirli bir hayat standardını yakalayacak bir ücret olduğunu görüyoruz.

Azerbaycan’da Maaşlar. Meslek Gruplarına Göre Çalışan Maaşları

Azerbaycan’da maaşlar, farklı iş gruplarındaki ihtiyaçlara ve değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Genellikle hafta içi çalışılan ve çalışma süresi günde 8 saati geçmeyen bir düzeni kurulmuşsa da bazı iş kollarında esnek vardiyalar ve mesailer söz konusudur.
Eleman arayışında oldukça rağbet gören bir iş kolu olan inşaat sektörünü incelersek, bu meslek grubunun ortalama olarak Azerbaycan’da aldığı maaş 200-250 USD arasında değişmektedir. Bu maaşa eklenecek ekstralar arasında deneyimli olması maaşı yaklaşık %20 oranında arttırıyor. Yabancı dil bilgisi aranmazken en az lise mezunu olması öncelikli sıraya yerleşmesinde büyük rol oynuyor. Dönemsel. Mevsimsel, tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışma imkanları bulabiliyorsunuz. Hafta içi çalışıyor ve tatil günlerinde izin kullanabiliyorsunuz.
Başka bir örneği incelersek, bir elektrik mühendisi için Azerbaycan’da maaşlar, Bakü, Gence ve Şırvan bölgelerinde daha yüksektir. Ancak ortalama olarak 250 – 450 USD arasında değişir. Deneyiminizle birlikte bu maaş, ortalama %40-50 civarında artış gösterecektir. Ayrıca bu sektörde çalışan mühendisler için emeklilik planı ve sağlık sigortası da sunulurken kendinizi geliştirebileceğiniz bazı kurs ve seminerlere de gönderilme şansınız oldukça yüksektir. Bu sayede başka bilgileri de pratikte uygulayabilir ve bilginin kalıcılığını sağlayabilirsiniz.
Bilgisayar bilgisi ve yabancı dil, diplomanızın yanında ekstra olarak gösterebileceğiniz ve Azerbaycan’da maaşınızı arttırabileceğiniz kestirme yollardan birkaçıdır. Haftada 40 saat çalışarak hafta sonu tatiline girmenizin yanında, esnek çalışma saatlerine de uyumlu olmanız aranan ve sizi ön plana çıkaran diğer özelliklerden birkaçıdır.

Azerbaycan’da maaş aralıklarına bir kaç örnek daha verecek olursak;

Bir araba tamircisi 250 -300 USD aralığında, bir çocuk doktoru maksimum 1.000 USD civarında, bir öğretmen maksimum 350 USD, tezgahtar 200 USD alabilir.
Gıda, Sağlık, eğitim, sanat ve eğlence, inşaat işleri, lojistik sektörü, kozmetik ve bilişim gibi birçok alanda çalışanlar genellikle ortalamanın üzerinde kazanırlar. Meslek gruplarının yeterlilik ve işverenin isteklerine karşılık kendi özelliklerini pazarlama yeteneği, iş arayanın değerini arttırmakta ve alabileceği maksimum rakama yavaş yavaş ulaşabilmektedir.
Ülkemizde yeni mezun ve deneyimsiz bir grafik tasarımcı ile Azerbaycan’da çalışmaya başlamış ve deneyimlenmiş bir grafik tasarımcıyı karşılaştıralım. Tasarım sektöründe çalışan ve firmaların kalitesini ve akılda kalıcılığını vurgulayan bu meslek grubunda maaşı etkileyen değişkenler nelerdir? İş deneyimi Azerbaycan’da maaşı %20’lerde arttırırken, Türkiye’de bu aralık %10-15 arasında değişmektedir. Yabancı dil bilgisi ülkemizde aranmasa da Azerbaycan’da gerekli bir kriterdir. Yarım saat ile bir saat arasında değişen öğle aralarımız oraya gittiğimizde maksimum yarım saat olarak düzenlenmiştir. Uzaktan çalışma veya proje bazlı olarak destek verme çalışmaları her iki ülkede de kabul görmektedir.

Azerbaycan’da Maaşlar, İşçi Ücretleri ve Asgari Ücret

Azerbaycan’da Maaşlar, İşçi Ücretleri ve Asgari Ücret

 Azerbaycan’da Çalışma Şartları

Azerbaycan’da asgari ücret alan biri de, asgari ücretin 10 katını bir ayda kazanan biri de çalışma saatinin yaklaşık olarak haftada 40 saat olduğu bir coğrafyada alın teri dökmektedir. Esnek çalışma saatlerinin bazı meslek gruplarında belirginleştiği ve gerekli olduğu durumlarda mesaiye kalındığı gözlemlenmektedir. Hafta sonu tatillerinden dinlenilip haftaya yenilenmiş ve dinlenmiş giren Azerbaycan çalışanları, tatillerin olduğu aralıklarda ücretli izne çıkabilmektedir. Bu da işe daha motive olmuş ve işi sahiplenmiş olarak geri dönmeleri demektir.
Tabii bu güzelliklerin yanında madalyonun diğer tarafını çevirmek biraz zor olacak. Her ne kadar mevcut sektörlerdeki iş kollarının maaşları bir hayli yaşamaya elverişli gözükse ve cazip olsa da nüfus artışı bazı maddi zorlukları da beraberinde getirmiştir. İşsizliğin arttığı Azerbaycan’da çalışmak ve iş bulmak son dönemlerde oldukça zor bir hale gelmiştir.
Türkiye’den Azerbaycan’a çalışmak için gelenlerin genel tercihi Türk firmalarıdır. Azerbaycan’daki gelir adaletsizliğinden dolayı zengini ultra zengin olduğundan giyim kozmetik ve gıda anlamında çok ciddi bir pazar vardır.Restoran işletmeciliğinde kalite çok da yüksek değildir.Türkiye de ki ustalar ve Türk malı ürünlerle hizmet sektöründe olan açıklıktan faydalanarak bu açığı kapatabilir ve ciddi paralar kazanabilir.Giyim ve kozmetikte de durum aynı şekildedir.Ekonomik durumu yüksek olan Azerbaycan vatandaşları değerinin 2 – 3 kat fazlasına satılan ürünlere rağbet göstermektedirler ki bu da Türk girişimciler için aralık bırakılmış bir gelir kapısı olabilir.
Azerbaycan’da maaşlar, asgari ücret, mesleklere göre ortalama kazanç miktarları gibi konularda daha ayrıntılı bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Azerbaycan ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Azerbaycan’da Ne İş Yapılır? Nasıl İş Kurulur?
Azerbaycan’da Nasıl İş Bulunur?
Azerbaycan Çalışma ve Oturma İzni Nasıl Alınır? 
Azerbaycan’da Kira, Gıda, Ulaşım, Yaşam Giderleri
Azerbaycan’da Çalışmak. Azerbaycan İş Fırsatları
Azerbaycan’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri
Azerbaycan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat