İran’da Yaşamak: Ucuz Mu Pahalı Mı?
Ülkemizde, -bir Avrupa ülkesi kadar olmasa da- İran’a gidip çalışmak ve bir hayat kurmak isteyen kişi sayısı oldukça fazla. Kabul etmek gerekiyor ki hayat kurmayla ilgili ilk dikkat edilmesi gereken şey İran’daki hayat pahalılığı. Bunun için de “İran’da ne ucuz?” ve “İran’dan ne alınır” sorularına cevap verecek ve konuyu detaylı olarak inceleyeceğiz.

İran’da Ne Ucuz?

İran’a gidecek olan kişilerin, ister ticaret için, isterlerse ekonomik bir şekilde geçimlerini sağlamaları için, neyin pahalı neyin ucuz olduğunu bilmeleri gerekir.
Bizim ülkemize göre İran’da benzin fiyatları çok daha uygundur. Aracına göre değişse de, binek araçlarının çoğunun deposu 10 dolardan biraz daha fazlasına doldurulabilmektedir. Benzinin litresi bir çok bölgede 1 usd’den daha düşüktür.
“İran’da ne ucuz?” Sorusunun en doğru cevaplarından biri de faturalardır. Gaz, su ve elektrik faturaları, -özellikle ülkemize kıyasla- çok daha düşüktür. Faturalar, bazı bölgelerde binadan alınan aidatlara dahil edilir. Aidatlar değişkenlik gösterse de en düşük aidat yaklaşık 50 usd’den başlamaktadır.
“İran’dan ne alınır?” sorusunun cevabı olarak da gıda diyebiliriz. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, İran’da üretilen gıda ürünlerinin ucuz olmasıdır. İran’da üretilmeyen, yani dışarıdan alınan ürünler pahalı olabilir. Ülkede bolca hayvancılık ve tarım kullanıldığı için üretim yüksek seviyededir. Dolayısıyla gelişmiş bir ticaret söz konusudur.
Büyük ihtimalle üretimin bolluğu nedeniyle olacak ki, İran’da yeme-içme fazlasıyla ucuzdur. Türkiye’de olduğu gibi, İran’da da “esnaf lokantası” olarak adlandırabileceğimiz, lokal yemek yenecek yerler vardır.
Yani, özetleyecek olursak “İran’dan ne alınır” diye düşünen bir kişi, doğru cevaplar olarak benzin ve İran’da üretilmiş gıdayı verebilir.
Maalesef ki, “İran’da ne ucuz?” sorusunun cevaplarından biri de işçilik. Ülkede, okumamış ve herhangi bir tecrübesi olmayan kişi sayısının fazla olması nedeni ile düşük ücretle çalışanlar bir hayli fazladır.

İran’da Ne Ucuz? İran’dan Ne Alınır?

İran’da Ne Ucuz? İran’dan Ne Alınır?

İran’da Neler Pahalıdır?

İran’da, ülkemizde de lüks sayılabilecek olan bazı şeyler pahalıdır. Bunların başında ithal olan araçlar ve gıda maddeleri gelmektedir. Bu iki sektörü de giyim takip eder. İran’da kıyafet üretimi yüksek olmadığından, sektör yabancı markaların eline geçmiş durumdadır.
Benzeri bir durum ev yaşları ve teknolojik eşyalarda da boy göstermektedir. Daha ucuz seçenekleri değerlendirmek isteyen kişiler, ikinci el eşyaların satıldığı pazarları kontrol edebilirler.
Cep telefonundan iletişim ve internet fiyatlarının da ucuz olmadığını belirtmek gerekir; Bu noktada cep telefonu sayesinde internet kullanılma yoluna gidilse de, yine de Türkiye’den daha pahalı bir rakam görülmektedir.

İran’da Genel Olarak Yaşam: Ulaşım, Barınma ve Çalışma Koşulları

İran’da toplu taşıma kullanıldığında “İran’da ne ucuz?” sorusunun cevaplarından biri daha bulunmuş oluyor, çünkü toplu taşıma fazlasıyla ucuz. Nüfusun az olmaması nedeniyle bazen zorlu şartlar altında yolculuk etmeniz gerekse de, ulaşım genelde 50 krş.’dan başlamaktadır. Şunu da belirtelim ki İran’ın oldukça yoğun bir trafiği var. Çalışma saatlerinin de ülkemizle benzerlik gösterdiği ülkede, özellikle haftaiçi ulaşım oldukça zor olabiliyor.

İran’da Barınma

İran’da kiralık evler, bölge ve büyüklüklerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak bakıldığında İran’ın kuzeyindeki bölgelerde ev kiraları yüksektir. Güneye gidildikçe kiralarda düşüş görülür.
Otelde kalmak isteyen kişiler için otel fiyatlarının geniş bir yelpazede olduğunu söyleyebiliriz. Çok lüks otellerin sayısının az olduğu ülkede, birçok orta halli otel bulunabilir. Otellerde ortalama 45 dolara kalınabilir, tabi daha yüksek ücret ödemeyi kabul eden kişiler daha lüks otel bulma şanslarına da sahiptirler.

İran’da Çalışma Şartları

Genel olarak bakıldığında, İran ve Türkiye’deki çalışma şartları benzerlik göstermektedir. İran’da asgari ücret yaklaşık 300 dolardır. Halkın çoğunluğu asgari ücret, yada bu ücretin biraz daha fazlasıyla geçinir. Yine ülkemize benzer şekilde daha fazla kabul gören doktorluk, polislik gibi meslekleri icra eden kişiler daha yüksek maaşlar alabilmektedirler.

İran’da Sosyal Yaşam

İran’da, günümüzde halen baskı rejimi görülmektedir. Ancak siyasi durum böyle olsa da eğlenmenin imkansız olduğu bir yer değildir. Bizim ülkemizde olduğu gibi İran’da da kafe ve restoranlarda sosyalleşilebilir, sinema gibi kültürel aktivitelere katılınabilir. Aslında bu açıdan da iki ülke birbirine benzerlik göstermektedir. İran’da asgari maaş ile çalışan bir kişi, sosyal hayatını yoğun bir şekilde yaşamak isterse, birikim yapamayabilir ancak geçinebilir. Sosyal hayattan biraz vazgeçildiği taktirde birikim yapılarak ev ve araba gibi şeyler almak mümkündür.
Sonuç olarak yazımızda “İran’da ne ucuz?” ve “İran’dan ne alınır” sorularının cevaplarını verdik. İran’da iş kurmak yada ticaret yapmak isteyen kişiler bu tavsiyelere uyarlarsa çok daha kolay bir şekilde ileryebilirler. Sorularınız ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İran ile ilgili diğer konular için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz;
İran Vizesi – İran Çalışma İzni ve Oturma İzni
İran’da Çalışmak. İhtiyaç Duyulan Meslekler
İran’da İş Kurmak, Şirket Açmak. İran’da Ne İş Yapılır?
İran’da Nasıl İş Bulunur? İran İş İlanları
İran’da Yaşam Çalışma Koşulları
İran’da Genel Yaşam Giderleri
İran’da Maaşlar. İran’da Asgari Ücret ve İşçi Ücretleri