İran’da Yaşam. Türkler İçin Çalışma ve Yaşam Koşulları

Öncelikle İran’ı Tanımaya Ne Dersiniz?

Kökleri milattan öncelere dayanan geniş tarihi ve coğrafyası ile İran, Ortadoğu’nun en önemli ve güçlü devletleri arasında yer almaktadır.
İran, tarihi bakımından günümüze kadar gelebilmiş birçok medeniyetlere de ev sahipliği yapmış büyük önem teşkil eden ülkelerden birisidir.. Tarihte yer alan en eski uygarlıklara başkentlik etmiş bir devlettir. Elamlar, Persler, Sasaniler gibi önemli uygarlıklar yüzyıllarca varlıklarını İran’da sürdürmüşlerdir.
İran sanatı, edebiyatı, mimarisi adını dünyaya duyuracak nitelikte önem kazanmıştır. Günümüzde hala bu entelektüelliği devam ettiren İran, Ortadoğu coğrafyasında bir sanat merkezi niteliği taşımaktadır.
İran’da yaşam, farklı kültürlerin adeta birbirleri ile buluştukları ve uyum içerisinde yaşadıkları toplumdur. İran halkının sanata, eğitime ve gelişime verdikleri değer ise takdire şayan niteliktedir.

İran'da Yaşam. Türkler İçin Çalışma ve Yaşam Koşulları

İran’da Yaşam. Türkler İçin Çalışma ve Yaşam Koşulları

İran’da Yaşayan Türklere Yaklaşım Nasıldır?

İran, içerisinde pek çok farklı ulusu barındıran hoşgörü ve sevgiye dayalı bir anlayış politikası sürdürmektedir. Türkler eski dönemlerden beri İran’da yaşamlarını sürdürmekte ve ekonomilerine katkı sağlamaktadır.
İran halkı, Türklere her zaman dost akraba yakınlığı ile yaklaşmış, bir arada yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Türkler, İran’da büyük bir kardeşlik anlayışı ile hayatlarına devam etmektedirler. İran’da yaşayan Türklerin yaklaşık 40 milyon gibi büyük bir nüfusa sahip oldukları ve beraber uyum içerisinde yaşadıklarını gözlenmektedir.
Türklerin İran’da yaşam koşulları açısından bakıldığında İranlıların Türklere bakış açılarının, Türkleri yabancı olarak görmediklerini ve Türklerin daima dostluğuna güvendikleri bir anlayışa sahip oldukları görülmektedir. Türkler İran’da ekonomi ve eğitim hayatlarına katkılarda bulunmuş, İran kültürü ile birlikte ortak bir sentez kurmuşlardır.

İran’da Sosyal Yaşam ve Eğlence Hayatı

İran’da Yaşam, resmi ve siyasi olarak İslami kurallar ve rejimlere göre belirlenmiştir. Fakat bu yasalar daha çok yazılara bağlı kalmakta olup insanlar sosyal hayat ve eğlence alanlarında oldukça aktiflerdir.
Gerek Turistlerin gerekse İran’da yaşayan insanların dahil oldukları sosyal aktiviteler ve eğlenebilecekleri alanlar çok fazladır. İnsanlar yeni yerler gezip görmeye son derece önem vermekte bilginin gücüne inanmaktadırlar.
Festivallere ve bayram kutlamalarına büyük önem veren İran halkı, kutlamaları günlerce sürdürüp eğlenmeye devam ederler. Özellikle Nevruz bayramını günlerce kutlar ve birbirleri ile bu dayanışmayı sürdürürler.

İran Mutfağı – İran Yemek Kültürü

İran’da yemek kültürü yine farklı damak tatlarının birleşimlerinden ortaya çıkmıştır. İran’da özellikle Türk ve Batı mutfağı çok bilinmekte ve sevilmektedir. Türk mutfağı ile etkileşimler sonucunda Fars mutfağı zengin ve farklı bir mutfak olarak tanınır.
İran yemek kültüründe baharatların önemi çok büyüktür. Neredeyse her yemekte kullanılan baharatların yanında mutfakların olmazsa olmazı ise kuzu etidir. Türk mutfağına oldukça benzeyen lezzetleri ve yapılış şekilleri ile İran mutfağı içerisinde kebaplar, etli yemekleri ve lahmacunları ile oldukça zengindir.

İran’da Sosyal Hayat ve Genel Kültür

İran halkı okumaya ve eğitime yüzyıllardan beri büyük önem vermişlerdir. Tarihte bile en büyük kütüphane ve eserler İran uygarlıklarından çıkmıştır. Günümüzde de İran halkı bu konulara dikkat ediyor ve eğitimi her şeyin üstünde tutuyorlar.
İran insanları müthiş derecede entelektüel kültüre sahiplerdir. Ana dilleri olan Farsçanın yanında ilk olarak İngilizceye oldukça hakim durumdalar. Ülkede her gün milyonlarca İngilizce gazete satılmaktadır. İngilizcenin yanında Türkçeye ve Türk edebiyatına karşı oldukça ilgililerdir. Türk sanatlarını ve tarihini ders olarak birçok okullarda vermektedirler.
İran’da Yaşamın eğitim üzerine kurulu olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Öyle ki Eğitimde yaptıkları büyük atılım ile isimlerini tüm dünyaya duyurmuşlardır.
Kültürel gezilere ve keşiflere oldukça açık olan halk, özellikle İstanbul’u ziyaret etmektedirler. Osmanlı kültür ve medeniyeti ile ilgili geniş bilgilere ve arşive sahiptirler. Aynı zamanda Büyük Selçuklu Devletine de ev sahipliği yapmış olan İran Türk kültürüne hakim ve bünyesine dahil etmiş durumdadır.
İran’da yaşam, entelektüel insanlar için bulunmaz fırsattır. Türkiye’de her entelektüel insanın ziyaret amacıyla gittikleri en önemli ülkelerden biridir. Gerek kültürü gerek günümüze gelen Edebiyatları ile İran insanı, daima gelişimin öncüsü olmuşlardır.
İran’da sosyal hayat ise eğitimin etrafında gelişmiş ve insanlar yeni bilgiler öğrenmeye, bilgileri yaşatmaya önem vermişlerdir. Günümüzde İran halkı pek çok sosyal faaliyetlere katılmakta ve keşfetmeye büyük önem vermektedirler.
İran’da yaşam koşulları ve sosyal hayat ile ilgili daha fazla bilgi almak ve görüş belirtmek için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.
İran ile ilgili aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir. Göz atmanızda yarar var.
İran Vizesi – İran Çalışma İzni ve Oturma İzni
İran’da Çalışmak. İhtiyaç Duyulan Meslekler
İran’da İş Kurmak, Şirket Açmak. İran’da Ne İş Yapılır?
İran’da Nasıl İş Bulunur? İran İş İlanları
İran’da Üniversite Okumak. İran Üniversite Ücretleri
İran’da Genel Yaşam Giderleri
İran’da Maaşlar. İran’da Asgari Ücret ve İşçi Ücretleri