İşçi Oturumu Nasıl Alınır?
İşçi oturumunun nasıl alındığını ve sürecin nasıl işlediğini bu yazımızda sizlere anlatacağız. Dikkatli bir şekilde okuyarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yurt dışında çalışmak artık herkesin istediği ve yapmak için uğraştığı şeylerden biri olmuştur. Bu durum tabii ki devletlerinde dikkatinden kaçmamıştır. Bu nedenle fazla göçü engellemek için belli başlı kurallar getirmişlerdir. Bazı devletlerin kuralları çok katı olmakla beraber nerdeyse çoğu devlet oturum ve çalışma izni vereceği kişinin öncelikle mesleğine bakar ve ülkelerinde o mesleğe ihtiyaç var mı diye kontrol eder. Sonra ise kişinin sabıka gibi birçok geçmişe ait bilgileri kontrol edildikten sonra çeşitli mülakatlardan geçerek çalışacak olduğu şirket tarafından sigorta işlemleri başlatılır. Ve artık o devlette çalışabilir ve süresiz yaşayabilme imkanına erişmiş olur şimdi bu süreç nasıl işliyor hep beraber bakalım.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Çalışma izni alacağınız ülkeye önceden giderek bir iş bulmanız tabii ki gerekiyor ya da önceden konuştuğunuz bir şirket tarafından çağrılmışsanız normal bir vize alarak giriş yapmanız yeterli olacaktır. Ama unutmayınız ki bu vizenin süresi 90 gündür bu süre zarfında iş yeri ile anlaşma sağlanır ise bir problem yaşamazsınız. Bunun için öncelikle o ülkenin dilini bilmeniz kesinlikle gerekiyor sizlere devlet tarafından doldurulmak üzere verilecek formlar kendi dillerinde yazıldığı için belirli bir seviyede bilmeniz zaten sizden istenecektir. Aynı şekilde mülakatlarda o ülkenin dilinde yapılmaktadır.

Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar?

Tabii ki çalışma izni almak için sizden belli başlı evraklar isteyecekler bu evrakların önceden hazırlanıp elinizde bulunması size zaman açısından büyük bir fayda sağlayacaktır. Aksi takdirde sizler için ülkede kalmanıza verilmiş olan süreyi çok sıkış sıkış kullanmış olur ve işlerinizi çok acele yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumları yaşamamak için evraklarınızı önceden hazırlayıp kalan süre içinde ise ülkenin belli başlı kurallarını öğrenebilirsiniz. Gelelim hangi evrakların lazım olduğuna aşağıda liste şeklinde sıraladım okuyarak öğrenebilirsiniz.

  • Başvuru dilekçesi kişinin kendi el yazısı ile yazılıp imzalanmış olması lazım
  • Pasaport gereklidir
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Mesleki özgeçmiş, okul diplomaları, karneler ve anlaşılan iş yeriyle aranızdaki sözleşme formu (ülkenin dili ile tercüme edilmesi lazım)
İşçi Oturumu Nasıl Alınır?

İşçi Oturumu Nasıl Alınır?

 

İş Sözleşmesi Nedir?

İş sözleşmesi genel tabiri ile işveren ve çalışacak kişi ile aralarında mutabık kalındığı sözleşmeye verilen isimdir. Bunun çalışma izni alırken kesinlikle lazım olduğunu unutmamak lazımdır. Peki iş sözleşmesi yapmazsanız ne olur büyük bir ihtimalle çalışma izniniz için devlet kurumları tarafından tarafınıza onay gelmeyecektir. Bu durumun yaşanmaması için çok güzel bir iş sözleşmesi yapıp devletin ilgili kurumlarına verilmesi gerekir.
İş sözleşmesinde neler bulunur bunları da aşağıda liste olarak hazırladım okuyarak öğrenebilirsiniz.

  • İşveren ismi ve adresi
  • Çalışma yeri ve posta kodu
  • İşin ilanı ve çalışacak pozisyon
  • Çalışma biçiminin belirtilmesi tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak
  • Ülkenin kullandığı para birimi ile yıllık brüt maaş hesaplaması

Bu maddelerin doğru bir şekilde yapılması halinde iş sözleşmesinden bir problem yaşamazsınız ve çalışma izni dilekçeniz, büyük bir ihtimal ile onaylanarak o ülkede çalışabilir ve süresiz bir şekilde oturabilirsiniz. Ama unutmayınız ki o ülkede bir suç işlerseniz ya da bir suça alet olursanız direkt olarak sınır dışı edilme ihtimaliniz oldukça yüksektir bu nedenle bulunduğunuz ülkede kurallara uyarak yaşamaya büyük bir önem gösterin. Bunların yapılması halinde yaşayacağınız ve çalışacağınız ülkede bir sıkıntı çekmeden geçinebilir ve hayatınıza istediğiniz gibi devam edebilirsiniz.