Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni Nasıl Alınır? Avusturya Vizesi
Avusturya’da dört tip oturum izni bulunmaktadır. Bunlar; oturma izni, yerleşim izni, aile bireyleri izinleri ve daimi ikamet iznidir.
Avusturya’da 6 aydan daha uzun süreli kalınacaksa vizeler, Yerleşme ve İkamet Yasası hükümleri dahilinde değerlendirilmektedir. Bu durumda Türkiye’deki Avusturya Konsolosluğu ve Avusturya Büyükelçiliğine uzun süreli vize talebi diğer adıyla ulusal vize (D tipi vize) talebinde bulunulması gerekmektedir.
Avusturya oturum izni talebi, Avusturya aile birleşimi, çalışma ve öğrenci vizesi taleplerinde bulunarak gerçekleştirilebilmektedir.
Avrupa’da bulunan birçok ülkede yer alan oturum iznine dair kriterler Avusturya için de geçerliliğini korumaktadır. Bu kriterler değerlendirilirken kültürel uyum, dil yeterliliği, çalışma şartları resmi makamlar talebi değerlendirirken önemli hususlardır.
Avusturya Yerleşme ve Oturma izinleri bir kart olarak düzenlenmekte ve aynı zamanda bir kimlik belgesi olarak kullanılmaktadır. Bu kartlar Viyana’da bulunan Belediye Dairesi tarafından verilmektedir.

Eğer Vizeniz Red Edilirse Ne Yapmalısınız?

Avusturya vizesi başvurusu yaparken, bazı vize başvuruları her şey tam görünse dahi reddedebilmektedir. Bu tarz durumlarda kabul edilmeme sebebinin tarafınıza mutlaka açıklanması lazımdır. Bu açıklamayı yazılı ya da sözlü olarak mutlaka yapılmalıdır. Böyle durumda itirazda bulunulması gerekmektedir, çünkü bu sizin kişisel bir hakkınızdır.

Tatil Günlerine ve Çalışma Saatlerine Dikkat

Avusturya vizesi başvuruları için ülkenin resmi tatil günlerini mutlaka iyi bilmek gerekmektedir. Aksi takdirde planlı seyahatlerde sorun çıkabilmektedir. Avusturya Konsolosluğunda günün belli saatlerinde vize işlemleri yapılmaktadır.

Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni Nasıl Alınır? Avusturya Vizesi

Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni Nasıl Alınır? Avusturya Vizesi

Avusturya Çalışma İzni ve Oturma İzni İçin Gerekli Belgeler

Avusturya vizesi alarak Avusturya’da oturma izninin alınabilmesi için bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Bu kriterler;

  • Mülteci olmak,
  • İltica etmek,
  • Avusturya vatandaşlarından birisi ile evlenmek
  • Bu ülkede bir ebeveyne sahip olmak
  • Bu ülkedeki bir çocuğun ebeveyni olmak,
  • Daha önce bu ülkede oturma izni olan bir aile ile aile birleşimi yapmak,
  • Öğrenim amacı ile uzun süreli ülkede kalmak,
  • Çalışma amacıyla ülkede kalmak,
  • Erasmus ya da EVS yoluyla ülkeye giriş yapmaktır.

 Avusturya oturma izni alabilmek için çalışan ve işçi gerekli olan belgeleri sıralarsak,

  1. Vize başvuru formu
  2. Kişilerin pasaportu
  1. Standartlara uygun 6 ay içerisinde çekilmiş 4 adet biometrik fotoğraf
  2. Türkiye’ deki ikametgah adresi
  3. Uluslararası formda doğum belgesi
  4. Evlenme cüzdanı, apsostilli ve tercümeli olarak
  5. Çalışma isteği ile ilgili beyanname
  6. Avusturya vatandaşı olan eşi varsa eşinin pasaport fotokopisi
  7. Yeteri kadar maddi kaynak
  8. Sağlık sigortası
  9. Avusturya’da kalacağı yerin ikametgah bilgileri gerekmektedir.

Aile Birleşimi İle Avusturya Oturum İzni Almak

Aile Birleşimi ile Avusturya oturma izni almak, bir Avusturya vatandaşı ile evlenerek Avusturya’da yaşamak isteyen vatandaşlarımız için tercih edilen yöntemdir.
Aile birleşimi ile Avusturya oturma izni almak dışında, akrabanızla kan bağını ispat ettiğiniz taktirde, 2. Kuşaktan akrabalar için geçerli olan akrabalar için aile birleştirme vizesi alınabilmektedir. Aile Birleşimi ile Avusturya oturma izni alabilmek için Almanca dil yeterliliğinde geçerli olan A1 dil sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.

Avusturya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Avusturya çalışma izni bir yıllık bir süreyi kapsayan ve işverenlerin, bir yabancıyı bir yıl boyunca çalıştırmasına imkan sağlayan vize türüdür.
Avusturya çalışma izni sadece vize alırken geçerli olan iş yeri için geçerlidir. İşverene Avusturya çalışma izni verilmesi, kontenjana bağlıdır. Ayrıca Avusturya’daki iş piyasasının talep durumuyla da yakından alakalıdır. Avusturya sınırları içindeki göçmen işçilerin sayısı, ülkedeki toplam işçilerin sayısının %8’ini aşmaması gerekmektedir.
Avusturya çalışma izni ancak bir iş sözleşmesi ile talep edilmektedir. Avusturya’da çalışılan eyalet içinde maksimum 2 yıl süre ile verilmekte olup, ülkede 14 ay düzenli çalışan yabancıların eşleri ve çocukları içinde geçerlidir. Çalışma izni, süresi bitmeden yapılan başvurularda 2 yıl geçerli olacak şekilde uzatma yapılabilmektedir.

Avusturya Oturma İzni Uzatma

Avusturya oturum izninin uzatılması yılda bir kere yapılabilmektedir. Oturum izninizi mevcut ikamet süreniz bitmeden yenilemeniz gerekmektedir.
Avusturya vizesi, Avusturya çalışma izni ve oturma izni, turistik ve öğrenci vizesi nasıl alınır ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Avusturya ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;
Avusturya Göçmenlik Şartları
Avusturya’da Üniversite okumak
Avusturya’da İş Kurmak
Avusturya’da Nasıl İş Bulunur
Avusturya’da Maaşlar
Avusturya’da Çalışmak, Avusturya İş İmkanları
Avusturya’da Yaşam Masrafları
Avusturya’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat