Bahreyn’de Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Arapçadaki anlamı iki deniz olan Bahreyn, oldukça küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen, hızla gelişmekte olması, iş imkanlarının fazla olması ve yaşam kalitesinin diğer ülkelere göre daha yüksek olması yüzünden, son yıllarda özellikle vatandaşlarımız arasında sıkça tercih edilmektedir.
Bahreyn’de özellikle deniz olmayan yerde yaşayamam diyenler için, her yönde denizin sizi karşıladığı doğal yapısı ve cana yakın ve insancıl bir halkının olması, Bahreyn’i ayrı bir cazibe merkezi haline getirmektedir.

Bahreyn’de Yaşam Koşulları

Bahreyn, özellikle aileler açısından iş ve yaşam olanakları kategorisinde en çok tercih edilen ülkelerin arasında yer almaktadır. Hatta bu açıdan son yıllarda, geçmişte en çok tercih edilen ve pek çok gurbetçimizin olduğu Almanya’dan bile daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Bu ülkeyi tercih eden gurbetçilerimizin yarıdan fazlası, çocuklarına daha iyi bir olanak sağlamak amacıyla bu ülkeyi tercih etmektedir. Ayrıca Müslüman bir ülke olması açısından, ülkemizdeki vatandaşlar arasında ayrı bir yeri bulunmaktadır.
Bahreyn’de yaşam diğer Arap ülkelerine göre daha modern, daha temiz, daha düzenli bir yapıya sahiptir. Diğer Arap ülkelerine kıyasla kurallar açısından biraz daha esnek ve özgür bir yapıya sahiptir. Örneğin dünyaca ünlü plajlara sahip ülkede, plajlar bir gün bayanlara, bir gün erkeklere açık hizmet vermektedirler. Giyim açısından yabancı kesimdeki halk, giyim özgürlüğüne sahip olup istediği tarzda giyinebilmekte ve yaşayabilmektedir.

Bahreyn Halkı Nasıldır?

Bahreyn nüfusunun yüzde yetmişi Şii yani İran Şiileri ile Arap Şiileri karışık, diğer yüzde otuzunu ise Kraliyet Arap Sünnileri oluşturduğundan halkı diğer Arap ülkelerine göre daha zengin ve daha nüfusludur. Zaman zaman Şiiler ve Sünniler arasında ufak çatışmalar çıksa ve ibadet yerleri farklılıklar gösterse de, oldukça modern ve oturmuş yaşam koşullarına sahiptir.
Bahreyn, şeriat ile yönetilen bir Arap ülkesi olmasına rağmen ülkede liberal bir yönetim tarzı vardır. Turizm sektörü ile finans sektörü sayesinde iş adamları ve turistler ülkeyi sıkça ziyaret etmektedirler. Ülkeye dışarı ülkelerden özellikle Türk, İranlı, Pakistanlı, Hindistanlı, Nepalli, Bangladeşli, Sri Lankalı, Filipinli işçiler sıkça çalışmaya gelmektedir. Nüfusun yarısı göçmen, yarısı da Avrupa ve Amerika’dan çalışmak için gelen insanlardan oluşmaktadır. Bu kadar küçük bir alanda bu kadar farklı ülke vatandaşlarının bir arada olması sosyal yaşamda da çeşitlilikler yaratmaktadır. Genellikle yerel halk zengin ve işveren konumunda olup, Asyalı ve Ortadoğulu çalışan kesim onlara hizmet eder konumda yer almaktadır. Bunun dışındaki kesimin çoğunluğu İngiliz vatandaşlarından, diğer kesim de turistlerden oluşmaktadır.
Bu ülkede oturan ailelerin birçoğu şehir merkezinde yer alan lüks apartman dairelerinde oturmakta, şehir dışında yaşayanlar ise oldukça lüks villalarda yaşamaktadır. Ailelerin çoğunun yardımcıları ve hizmetçileri bulunmaktadır. Bahreyn’de yaşayan pek çok aile sıklıkla Marina Beach önünde yer alan yeşillik alanda, piknik yaparak, mangal yapabilmektedir. Halkı çok cana yakın, misafirperver ve sosyaldir. Özellikle Türk gelenek ve göreneklerine yakın adetleri olduğundan, diğer Avrupa ülkelerine göre vatandaşlarımız daha hızlı bir biçimde topluma uyum sağlayabilmektedirler.

Bahreyn’de Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Bahreyn’de Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Bahreyn’de Sosyal Yaşam

Bahreyn’de resmi dil Arapça olmasına rağmen, Amerikan ve İngiliz turistlerin ülkeyi yoğun olarak ziyaret etmelerinden ötürü İngilizce ikinci dil haline gelmiştir. İngilizce bilen birisi ülkede iletişim sorunu yaşamamaktadır.
Bahreyn’de özelikle sosyal yaşam oldukça kalitelidir. Ülke genelinde yerli kadın halkı peçe ile gezerken, diğer kesim rahatlıkla istediği kıyafetler ile dolaşabilmektedir. Yerli halkta kadınların çalışması yasaktır.  Suudi Arabistan ile arasında bulunan karayolu sayesinde Arabistan’dan binlerce turist özelikle hafta sonu için buraya gelmektedir. Turistler bu ülkede kendi ülkelerinden daha özgür hareket edebildikleri için, burayı tatillerde genellikle tercih etmektedirler.
Ülkede alkol kullanımı serbest olup, gece hayatı oldukça hareketlidir. Lüks otel ve gece kulüplerindeki eğlenceler için Arabistan, İran ve Katar’dan Perşembe günü ve hafta sonu için pek çok turist gelmektedir. Diğer Arap ülkelerindeki sıkılığa kıyasla sokaklara alkol alıp, el ele tutuşan insanlara bile rastlanabilir.
Ülkede pek çok alışveriş merkezleri, gökdelenler, eğlence merkezleri mevcuttur. Bahreyn’de yaşam şartlarını zorlayan tek etken, sıcaklıkların çok yüksek olmasıdır. Bu sebepten dolayı, dış mekanlar çok sık tercih edilmemekte, klimalı iç mekanlarda daha çok vakit geçirilmektedir.  Bu yüzden ülkeye ilk gelenlerin klima çarpmasına karşı mutlaka dikkatli olmaları gerekmektedir.
Yabancılar gündüz vaktini çoğunlukla serin ortamlarda bulunan kafelerde özelliklede Bahreyn’de meşhur olan nargile kafelerde geçirirler. Bunun dışında gündüz vakti için su parkları, denizde dalış etkinlikleri popüler etkinlikler arasında yer almaktadır. Ülke içerisinde trafik kurallarına uyulduğu için ulaşım çok rahattır. Tabi ki petrolün ucuz olması ayrı bir avantaj.

Bahreyn’de Yeme, İçme ve Eğlence Faaliyetleri

Ülkede et bol bol tüketilmektedir. Kaliteli ve ucuz tavuk eti ve kuzu eti bolca mevcuttur. Bunun yanında balıkçılık da yaygın olduğu için lezzetli okyanus balıkları da bulunmaktadır. Gıda ürünleri genellikle dışarıdan ithal edildiği için ülkemizdeki kadar bol çeşit bulunmasa da gün geçtikçe lojistik alanındaki gelişmeler sayesinde, pek çok gıda ürününe bu ülke pazarlarında ve lokantalarında rastlayabilmekteyiz.
Dışarıdan ithal edilen lezzetli ve ülkemizde çok fazla görmediğimiz çeşitli sebzeler ve farklı tropikal meyveleri bu ülkede bulabilirsiniz. Ayrıca farklı kültürde insanlar çeşitli sebeplerle bu ülkeye geldikleri için, her bir kültüre ait farklı mutfaklardaki yemekleri de tatma şansınız vardır.
Gıda ürünleri dışarıdan ithal edildiği için normalden daha pahalıdır. Bahreyn’de suyun fiyatı koladan daha pahaldır. Çay ve kahve konusunda da en az ülkemizdeki kadar kaliteli mekanlara sahiptirler.
Bahreyn küçük bir yer olduğu için, 1 saat içerisinde hızlı bir şehir turu yapılabilmektedir. En fazla üç gün içerisinde de şehri ayrıntılı olarak gezebilirsiniz. En popüler turistik mekanlar Bahreyn kalesi, Hayat Ağacı, ulusal müze ve tiyatro binası, Manama Çarşısı, Fatih Camiidir.
Bahreyn’de yaşam, eğlence, yeme-içme, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Bahreyn ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Bahreyn’de Yaşam Giderleri
Bahreyn’de Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Bahreyn’de İş İmkanları
Bahreyn’de İş Kurmak Şirket Açmak
Bahreyn’de Nasıl İş Bulunur?
Bahreyn’de Üniversite Okumak
Bahreyn Çalışma İzni ve Oturma İzni