Katar’da İş Kurmak. Katar’da Ne İş Yapılır?
Son yıllarda çok hızlı bir bölgesel kalkınma yaşayan Katar, ekonomik olarak her alanda büyük yatırımlar, teşvikler ve cazip fırsatlar sunmaktadır. Birçok ülke bu süreçten sonra Türk iş adamları ve Türk firmalar Katar’a ilgisini artırmış ve son 10 yılda körfez ülkeleri arasında Katar, lider konuma ulaşmıştır.
FIFA 2022 Dünya Kupası Katar’da düzenleneceği için 200 milyar dolarlık yatırım payı ayrılırken, sadece futbol organizasyonları ve yatırımları için 2 milyar dolar sermaye yer almaktadır. Bu girişim için Katar’da doğalgaz, inşaat ve petrol sektörlerinde bir ticaret merkezi elde edilirken, geniş bir yatırım imkanı doğmuştur.
Normal koşullarda Katar’da iş kurmak için istisnai durumlar dışında Katar’da bir ortağınız bulunması ve bu ortağın en az %50 bir çoğunluk hisseye sahip olması gerekirdi. Ancak 2016 yılında Türkiye’nin girişimleri ve yapılan görüşmeler sonucunda Türk iş adamları için bu durum ortadan kaldırılarak, şirketin tamamına sahip olma imkanı ortaya çıkmıştır.

Katar’da Hangi Alanlarda Yatırım Yapılabilir?

Sunulan bu avantajlar ve fırsatlar sayesinde Katar’a yurt dışından ürün getirerek, satış gerçekleştirilebilir. Katar genellikle petrokimya ürünleri, amonyak, deri, halı ve giyim ürünlerinin alımını gerçekleştirmektedir. Ticari olarak Katar’da en geniş noktayı petrol, doğalgaz ve inşaat alanları oluşturmaktadır.
Bilhassa Dünya Kupası organizasyonu gereği ile hediyelik eşyalar, forma ve giyim ürünleri için Katar’da çok geniş bir talep bulunurken, ticaret imkanları turnuva sayesinde artış göstermiştir. Katar Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, turizm ve imalat sektörlerine öncelik verileceğini ve Katar’da iş kurmak isteyenler için yatırımların kabul edileceğini açıklamıştır.

Katar’da İş Kurmak İçin Hangi Sektörler Seçilebilir?

Türk yatırımcılar Katar’da iş kurmak istediklerinde, belirli sektörleri tercih edebilirler. Örneğin, inşaat sektörü sürekli şekilde geliştiği için inşaat malzemeleri temini gerçekleştiren bir firma açabilirsiniz. Uygun fiyatlı ve kaliteli ürünleri ülkede satarak, ciddi kazançlar elde edebilirsiniz.
Ülkede çalışan kesim için önemli bir hizmet sektörü olan çamaşırhane işletmelerini tercih edebilir ve teknik bilgiye ihtiyaç duymasanız da bu işi yapabilirsiniz. Benzer şekilde ülkede neredeyse herkesin bir aracı olduğu için en çok kazandıran mesleklerden birini de araç yıkama işletmeleri oluşturmaktadır.
Gelişen bir ülke olduğu için bilgi teknolojileri önem arz ederken, bu konuda uzmanlığa sahipseniz, piyasadaki iş fırsatlarını değerlendirerek Katar’da girişim gerçekleştirebilirsiniz. Çok yüksek bir yabancı nüfus bulunduğu için kadınlar açısından güzellik ve bakım sektörü çok önemli bir yere sahiptir. Çalışan insanların yoğunluğundan dolayı meşguliyet durumlarında insanlar daha hızlı yemek elde etmek için hazır yemek sektörüne de önem vermektedir. Franchising veya yaratıcı yeni fikirler ile fast food işletmeleri açabilirsiniz.

Katar'da İş Kurmak. Katar'da Ne İş Yapılır?

Katar’da İş Kurmak. Katar’da Ne İş Yapılır?

Katar’da İş Kurmak İçin Prosedürler Nelerdir?

Farklı yöntemler ile Katar’da iş kurmak için ilk tercih olarak limited şirketleri seçebilirsiniz. Limited şirket kolay bir şekilde kurulabilir ve ortaklar sermayeden payları ölçüsünde sorumludur. 2 ile 50 ortak arasında kurulan bu şirketlerde istisnalar dışında %51 Katarlı ortak yer almalıdır. Şirket sermayesi en az 200 bin Katar Riyali değer göstermeli ve her hisse değeri 10 riyal olmalıdır. Halka hisse satışı yapılamaz.
Şirket sözleşmesi hazırlanırken; şirketin adı, kuruluş amacı, kurucular ve bilgileri, şirket faaliyet sermayesi, kar ve zarar paylaşımları belirtilir. 10 üzerinde şirket ortağı bulunursa, 3 kişi ile denetim kurulu atanır. Sermaye 500 bin Riyal üzerinde ise 1 denetçi atanır. Ayrıca tamamen yabancı sermayeli şirket kurabilmek için gereken tüm bilgiler adına yatırım geliştirme dairesi web sayfası www.investinqatar.com.qa incelenebilir.
Alternatif yöntem ile Katar’da iş kurmak için ikinci tercih olarak ortak girişim yapılabilir. İki veya daha fazla tüzel kişi birleşerek, hukuki bir kişilik bulunmadan, ticaret siciline tabi olmadan şirket kurabilir. Ortaklar aldıkları kararlar ile şirketi yönetir.
Farklı bir tercih olarak şube açmak istediğinizde, sermayesi tamamen yabancı bir firmaya ait olmak üzere kamu kurumu ile kontrat imzalanır. Ticaret sicili Arapçaya çevrilir, vekalet tasdikli örneği Arapçaya çevrilir ve yatırım geliştirme dairesine başvurulur. Yine özel bir yöntem olarak ticari temsilcilik açmak için de farklı ülkelerde yer alan işletmeler için Katar’da yerel ortak bulunmadan, yabancı firmalar ticaret siciline başvuru gerçekleştirerek temsilcilik açabilirler.
Katar’da iş kurmak, şirket açmak yada ticaret yapmak isteyenler daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirler.
Katar ile ilgili diğer konularda bilgi almak için aşağıdaki başlıkları da incelemenizi öneririz.
Katar’da İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler
Katar’da Nasıl İş Bulunur? Katar İş İlanları
Katar’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Katar’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Katar’da Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadara Geçinilir?
Katar’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri
Katar Çalışma İzni ve Oturma İzni. Katar Vizesi