Yurt Dışı Borçlanma: Yurt Dışından Türkiye’de Emeklilik 

Yurt Dışı Borçlanma: Yurt Dışından Türkiye’de Emeklilik ; Yurtdışına çalışmak için ya da yaşamak için göç etmiş birçok insan Türkiye’ye dönünce emekli olmak ister bunun için yurt dışında emekliliği merak eder.
Doğumla ya da sonradan olmak koşuluyla her Türk vatandaşı ülkede var olan emeklilik şartlarından yararlanmak ister. Bu emeklilik şartları sayesinde yaşlanınca iyi bir gelir ve belli başlı olanaklardan faydalanırlar. Bu yüzden her insan meslek ararken emeklilik şartını da gözetir. Sosyal Güvenlik Kurumunun sağladığı bu olanak sayesinde artık belli yaşı geçen insanlar kolay bir şekilde emekli olabilmekte ve cebine para girmektedir.
Emeklilik sadece yurt içinde mesleki faaliyetler gösterenlerin değil yurt dışında da Türk vatandaşı olup, doğumunda sonra ya da doğumunda önce gitmiş birçok insanın merak ettiği konudur. Bu nedenle bazı kişiler emeklilik sadece yurt içinde yaşayan insanlara verilir derken bazı kişilerde emeklilik her Türk vatandaşının hakkıdır demiştir. Öncelikle biz bu kanıya bir açıklık getirelim hangi ülkede yaşarsanız yaşayın, doğumunuzdan önce ya da doğumunuzdan sonra da gitmiş olun hiç fark etmez, emeklilik her Türk vatandaşının hakkıdır. Sadece bunun için belli başlı usuller vardır. Gelin birlikte inceleyelim.

Türkiye’de Emeklilik

Her kim olursa olsun emeklilik yaşı gelmiş her insan emekliliğin şartlarından yararlanmak ister. Bu nedenle emeklilik şartı koyan işlere ve mesleklere yönelir. Ayrıca çok para kazanmak amacıyla yurt dışına çıkıp orada mesleki yaşamlarını sürdüren bazı Türk vatandaşları da Türkiye’de emekliliğin tadını çıkarmak ister. Bunun içinde devreye Sosyal Sigortalar Kurumu’nun son zamanlarda uyguladığı bir hamle olan Yurt Dışı Borçlanması devreye girer.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Yurt Dışı Borçlanmasından faydalanmak için bir takım ilke ve istekleri gerçekleştirmesi gerekir. Bunlardan biri yaptığı iş doğrultusunda yurt dışında çalıştıkları süreyi gösteren yurt dışı borçlanma talep dilekçesini doldurmaktır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı işçi bu belgeyi tamamen doğru ve uygun bir şekilde doldurarak Türkiye’de Sosyal Sigorta Kurumu’na devretmelidir. Bu hizmet döküm belgesi tam ve asli olmalıdır. Eğer yalan ve yanlış bir durum olursa belge kabul edilmez. Bu hizmet talep belgesi dışında yurt dışında çalıştığını apaçık beyan eden dilekçeler de işe yaramaktadır. Ama bu dilekçeler kişinin beyanını açık bir dille ifade etmeye yetmiyorsa başvuru kabul edilmez. Yeni başvuru yapma zorunluluğu doğar.
Ayrıca bu belgelerin yanında sizlerden birkaç belge daha istenir, bunlardan ilki hizmet döküm belgesi, ev kadınıysanız ev kadınlığında geçen süreyi gösteren belge. Bunların dışında; ilgili ülkede düzenlenen sigorta belgesinin aslıyla birlikte yeminli tercümanlar tarafında tercüme ettirilmiş belge; yani aslıyla birlikte onaylı tercümesi, bunun dışında eğer büyük elçiliklerde ya da başkonsolosluklar da çalışıyorsanız burada geçen çalışma sürelerini gösteren hizmet döküm belgesini alarak çalıştığımız kuruma ibraz ettirdiğiniz talep belgesi istenilen belgeler arasındadır.

Yurt Dışı Borçlanma Yurt Dışından Türkiye’de Emeklilik

Yurt Dışı Borçlanma Yurt Dışından Türkiye’de Emeklilik

Karşılıklı Sözleşme Yapılmamış Ülkelerde Nasıl Emekli Olunur

Bunun için de belli başlı şartlar ortaya konmuştur. Bunlardan bazıları şöyledir. Eğer sigortalar kurumunun karşılıklı sözleşme imzalamadığı bir ülkede yaşıyor ve orada çalışıyorsanız. Çalıştığınız gün sayısını o ülkenin konsolosluğundan, büyükelçiliğinden, çalışma ve güvenlik müşavirliğinden ya da ataşeliklerinden aldığınız belgeyle ibraz edebilirsiniz. Eğer gemide çalışıyorsanız çalıştığınız geminin bağlı olduğu ülkedeki başelçilikten, konsolosluktan ya da çalışma ve güvenlik belgesinden alınan belgeyle, gemide çalıştığınız süreyi gösteren hizmet döküm belgesi ile birlikte çalışma izinlerinin gösteren belgenin aslı ve tercümesi tek bir zarf halinde Türkiye’de ki Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilmelidir.