Kuveyt’te Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Kuveyt, kişi başı gelirin en yüksek olduğu ülkelerdendir. Kuzeyinde Irak ve güneyinde Suudi Arabistan ile komşu olan Kuveyt, Basra körfezinde oldukça stratejik bir alana sahiptir. Nüfusu 3 milyon olan bu ülkedeki Kuveytlilerin sayısı 500.000’dir.
Şehir devleti olan ülke bir tür anayasal krallık ile yönetilir. Kuveyt şehri aynı zamanda en modern şehirlerden biridir. Kuveyt’te yaşam çoğunlukla kapalı alanlardadır. Çünkü yazın gündüzleri ortalama sıcaklık 50 dereceleri bulur.
Dünya petrol ticaretinin %10’unu elinde bulunduran ülke öyle zengindir ki, insanların bu sıcaklığı hissetmeyeceği çok çeşitli alışveriş merkezleri inşa edilmiştir. İnsanlar çoğunlukla bu alışveriş merkezlerinde vakit geçirirler. Kuveyt Towers ülkenin sembolü haline gelmiş olup her gün binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Kuveyt’te her çalışsın veya çalışmasın her Kuveytliye bir maaş verilir. Bu maaş gayet yeterli bir düzeydedir. Ayrıca ev yapacaklara ev parası, evlenen erkeklere bir ev, çeşitli milli kutlamalarda her vatandaşa ikramiye gibi imkanları mevcuttur. Kuveyt’te hafta sonu tatili perşembe akşam başlayıp pazar sabahı son bulur. Mesai saatleri ise 07:30-20:00 arasıdır ve öğlen arası 12:30-16:30 olarak uygulanır.

Kuveyt’te İnsanların Türklere Yaklaşımı

Kuveyt’in aşırı zenginliği nedeniyle Kuveytliler genellikle üst kademe işlerde çalışırlar. Bunun dışında devlet kadrolarında da Kuveytliler çalışır ancak çok rahattırlar.
Ülkede şoförlük, temizlik, garsonluk, hizmet benzeri bütün işler yabancılar tarafından yapılır. Yabancılar en çok Filipin, Bangladeş ve Hindistan asıllıdır. Bunun yanında ülkede toplam 4 bin Türk yaşar. Türkler bu ülkede çoğunlukla kuaför, berber, oto sanayi ustası, tır şoförlüğü ve lokanta işletmeciliği ve garsonluk gibi işler yapmaktadır. Dolayısıyla insanlarla sürekli iletişim içindedirler.
Bazı şirketlerin üst kademelerinde de Türklerin çalıştığı görülür. Kuveytlilerde her ne kadar batı özentiliği ön plana çıksa da burada Türklere sempati düzeyinde bir yaklaşım söz konusu olabilmektedir. Hemen hemen bütün Kuveytlilerin İstanbul’da da bir evi olduğu belirtilmektedir. Bu bile Kuveytlilerin Türklere bakış açısının pozitif olduğunu gösterir niteliktedir.

Kuveyt'te Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Kuveyt’te Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Kuveyt’te Yemek Kültürü ve Gece Hayatı

Kuveyt yemek sektörünün oldukça gelişmiş olduğu bir ülkedir. Ülkede uluslararası birçok üst seviye yemek firması hizmet verir. Kuveytliler dışarıda yemek yemeye fazlaca bütçe ayırdıklarından bütün restoranlar en lezzetli şekilde ürün hazırlamak istiyor. Tabi yemekleri de güzel bir görsel sunumla müşterilerine sunuyorlar.
Ülkede Fransız, İtalyan, Türk, Lübnan, Çin ve Japon mutfaklarına ait yemekleri yöresel tatlara bağlı kalarak sunan birçok restoran bulunuyor. Uzun geçen yaz mevsiminde sıcaklıkların gündüz 40-60 derece arasında olması nedeniyle Kuveyt’te yaşam neredeyse akşam başlar. İnsanlar gece dışarı çıkmanın konforunu yaşamak isterler.
Alkol satışının tamamen yasak olduğu ülkede gece hayatı denince disko-bar tarzı bir yer asla düşünülemez. En çok tercih edilen mekanlar tüm olanakların sunulduğu devasa AVM’lerdir. Ayrıca çeşitli Arap ezgileri ile icra edilen müzikli mekanlar da mevcuttur. Alkolün resmi olarak yasak olması ile gizli ev partileri düzenlenebiliyor. Birçok Kuveytli evinde biraz da kaçak bir şekilde alkollü partiler düzenleyebiliyor. Tabi bu partilere katılmak için referansınızın olması şart. Çeşitli aralıklarla Latin dans geceleri de olabiliyor.
Kuveyt’in en çok tercih edilen gece mekanlarından bir diğeri de son derece modern olan marinalarıdır. Marinalarda müzikli restoranlara sıkça rastlanmaktadır. Aynı zamanda Arap kültürünün ayrılmaz bir parçası olan nargileyi de çok çeşitli nargile kafelerde içebilirsiniz.

Kuveyt’te Sosyal Hayat

Kuveytliler ile sosyal bir ilişki kurmak uzun bir süre alabilir. Çünkü yabancılar ile samimi bir ilişki içerisinde olmayı pek tercih etmezler. Ancak biraz samimi olduktan sonra sizi adeta aileden biri gibi kabul ederler. Bu anlamda oldukça misafirperverdirler. Tüm Kuveytliler ailelerine oldukça bağlıdırlar. Bu yüzden ne kadar samimi olursanız olun arkadaşınız olan bir Kuveytli ile ailesi hakkında konuşurken çok dikkatli olmak gerekir.
Kuveyt’te sosyal hayat çoğunlukla AVM’lere sıkışmış durumdadır. Özellikle kadınların AVM tutkusu ile AVM’ler akşam saatlerinde sürekli doludur. Bir de bu ülkede insanlar çoğunlukla dışarıda yemek yemeyi tercih ederler. Yemek yerken de genellikle fotoğraflarını çekip sosyal medyadan yayınlayarak bir nevi sosyalleşirler.
Çöl ikliminin hakim olduğu ülkede sinema ve tiyatro da tıpkı alkol gibi yasaktır. Bu sebeple ülke eğlenmeyi düşünenler için biraz sıkıcı olabilmektedir. Bu arada Suudi Arabistan gibi bir yapıları olmadığından yabancı kadınlar başları açık bir şekilde giyinebiliyorlar. Çok açık, dekolte ve transparan kıyafet haricinde her şeyi giyebilirsiniz. Her ne kadar tipik bir Arap ülkesi de olsa burada insanlar bir diğerinin ne giyindiğine nasıl davrandığına pek önem vermezler.
Kuveyt’te yaşam, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Kuveyt ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Kuveyt’te Üniversite Okumak
Kuveyt’te Yaşam Giderleri
Kuveyt’te Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Kuveyt Çalışma İzni ve Oturma İzni
Kuveyt’te İş Kurmak. Kuveyt’te Şirket Açmak
Kuveyt’te Nasıl İş Bulunur?
Kuveyt’te İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler