Türkmenistan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat
Orta Asya Türk cumhuriyetlerinden biri olan Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla bağımsızlığını kazanmış devletlerden biridir.
Ülkenin alanı büyük olmasına rağmen çöl ikliminin etkili olmasından dolayı nüfus belli başlı yerlerde toplanmıştır. Ülkenin nüfusu yaklaşık 5.5 milyon civarındadır. Türkmenistan’ın resmi dili Türkmence olup Türkçe’ye benzerlik göstermektedir.
Ülkenin yönetim şekli cumhuriyet olmasına rağmen tek parti yönetimi ile yönetilmektedir ve yasaklardan oluşan bir yönetim şekline sahiptir. Bu yasaklardan dolayı ülkede yaşayan veya yaşamayı düşünen Türkler için hayat şartları zorlaşabilmektedir.
Ülkede doğal gaz, elektrik ve su gibi ihtiyaçlar ücretsiz olarak verilmektedir. Türkmenistan’da benzin oldukça ucuzdur ve dünyada ucuz olarak satılan yerler arasında gelmektedir.
Kısa bir giriş yaparak Türkmenistan hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Türkmenistan’da yaşam koşullarının nasıl olduğu ile ilgili okuyuculara yeterli düzeyde bilgiler vereceğiz.

Türkmenistan’da Yasaklar

Türkmenistan’da yaşam koşulları, yasaklar bakımından bazı durumlarda zor ve çileli bir duruma neden olabilmektedir. Türkmenistan’da hangi konularda yasakların var olduğunu bu alt başlıkta kısaca bilgiler vereceğiz.
İlk olarak bahsedeceğimiz yasak sokakta sigaranın içilmesi yasağıdır. Ancak kapalı alanlarda sigara içme yerlerinde ve özel mülklerde sigara içilmesine izin veriliyor. Sigara fiyatları Türkiye’den baya pahalıdır. Uyuşturucu konusunda ise kesinlikle bir af ve göz yumma bulunmamaktadır. Uyuşturucu kullanmak veya taşımak 24 yıl hapis cezası ile cezalandırılır.
Bir diğer yasak ise ülkede bulunan yabancılar için söz konusudur. Ülkeye gelen yabancıların gece saat 11’den sonra dışarı çıkması yasaktır. Polisler ile yabancılar arasında bir sorun yaşandığında ise genellikle polisler bu sorunları veya çiğnenmiş yasakları bildirmemek için rüşvet almaktadırlar.
Tüm televizyon ve radyo kanalları devlete aittir. Ülkede Youtube,Facebook,Twitter gibi sosyal medyalar yasaklanmıştır. Birçok ev ve iş yerinde internet kullanımı bulunmamaktadır. İnternet kullanmak için mobil cihazdan internet girişi yapmak gerekiyor.

Türkmenistan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat

Türkmenistan’da Yaşam Şartları ve Sosyal Hayat

Türkmenistan’da Türklere Genel Yaklaşım ve Türklerin Yaşam Koşulları

Türkmenistan, bir Orta Asya Türk cumhuriyeti olmasına rağmen Türklere kendini yakın hissettiklerini söyleyemeyiz. Genel olarak Türklere olan yaklaşımın iyi olmadığını bilmek gerekir. Türklerle olan yakın kültürleri ve Türkmencenin %80 Türkçe’ye yakın olmasına rağmen Türkmenistanlıların Türkler ile olan ilişkileri iyi düzeyde değildir. Bunun başlıca nedeni Türkmenistan’ın Rusya’ya yakın olması ve geçmişten beri gelen Rusya’ya bağlı ilişkiler olması gibi nedenlerden dolayı Rusya’ya kendini daha yakın hissetmektedirler.
Türkmenistan’da yaşam Türkler için bazı durumlarda zor bir yaşam yaşanabileceğini belirtmek gerekmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz yasakları düşündüğümüzde Türkiye’de böyle yasakların olmamasından dolayı Türkmenistan’a giden Türkler’in yaşam koşullarının zorlaşabileceği bilinmelidir.
Türkmenistan’da iş koşullarının fazla olması nedeniyle bu ülkede faaliyette bulunan bir çok Türk firması bulunmaktadır. Bu durum da Türk işçilerin yurt dışı çalışma yerlerinin başında Türkmenistan’ın da bulunmasını sağlamıştır.

Türkmenistan Yemekleri

Orta Asya’daki diğer Türk boyları gibi Türkmenistan mutfağı da göçebe bozkır kültürüne dayanmaktadır. Türkmen yemekleri, ağırlıklı olarak dana ve koyun etinden yapılmaktadır. Bazı bölgelerde ise at eti yemeklerde kullanılmaktadır.
Genel olarak Türkmen yemekleri, ülkemiz yemeklerine göre daha fazla yağlıdır. Türkmen yemeklerinde yarma ile pişirilen etler, pilav, kebap, haşlama ve dolma gibi yiyecekler Türkmen mutfağının önemli yemeklerindendir.
Diğer önemli yemek ise Katıklaş denilen sulu et yemeğidir. Bu yemeğin içine az miktarda pirinç konulmaktadır. Çektirme yemeği ise etli pilav çeşidi olan bir yemektir. Kurma denilen ve bizde kavurma olarak adlandırılan yemek, etin kuşbaşı halinde doğranıp kendi yağında kızartılmasıyla yapılır.
Türkmenistan mutfağındaki önemli diğer yemekler arasında ise şu yemekler bulunmaktadır: Gelinbudu köfte, Patates Kayığı, Badamjan Gatlamasy, Fitçi, Kadili Gutap, Gızzırma, Kömeç.
İçecekler arasında ise yeşil çay önemli bir yer tutmaktadır. Bu yeşil çay, Çeynek denilen özel bir kapta içilmektedir. Sütten yapılan içecekler de Türkmen yiyecek içecek kültüründe önemlidir. Sütten yapılan içecekler Katık, Goyutmak, Çal, Ayran, Süzme ve Gurt’tur. Türkmenlerin en tanınmış içkisi ise üzümden yapılan Çakıf adlı içkidir.

Türkmenistan Gece Hayatı

Ülkede iş olanaklarının fazla olması nedeniyle Türkmen yaşam koşulları iyileşmiş olmasına rağmen gece hayatı birtakım riskler taşımaktadır. Bu risklere bağlı olarak gece hayatında belli sınırlamalar getirilmiştir. Özellikle geceleri dışarıda soygun ve saldırma gibi belli başlı olaylar fazlasıyla yaşandığını söylemek mümkündür.
Bunun dışında Türkmenistan’da birçok restoran ve barın bulunduğunu ve gece hayatının yine de yaşandığını bilmek gerekir. Ama şunu unutmamak gerekir ki yabancılar için gece saat 11’den sonra dışarı çıkmak yasaktır ve böyle durumlarda sorunlar yaşanabilmektedir.
Türkmenistan’da yaşam, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Türkmenistan ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Türkmenistan’da İş Kurmak
Türkmenistan’da Nasıl İş Bulunur
Türkmenistan Çalışma İzni ve Oturma İzni
Türkmenistan’da Üniversite Okumak
Türkmenistan’da Çalışmak. Türkmenistan İş İmkanları
Türkmenistan’da Maaşlar
Türkmenistan’da Genel Yaşam Giderleri